Binnenhuisarchitect.com Logo
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vintage Interieur

Scroll en ontdek

Het vintage interieur is een stijl die teruggrijpt naar het verleden, waarbij er gebruik wordt gemaakt van meubels, decoratieve objecten en andere elementen uit de jaren ’20 tot ’80. Vintage interieur heeft de afgelopen jaren een comeback gemaakt en is nu populairder dan ooit tevoren. In deze tekst vind je alles wat je moet weten over het creëren van een retro interieur en hoe je deze stijl kunt integreren in je eigen huis.

Inhoudsopgave

Werk met een professional
› Bespaar Tijd › Maximaliseer je Budget
Boek nu een gratis intake met onze designers voor interieuradvies.

De basis van het Vintage Interieur concept

Een vintage interieur is een interieurstijl waarbij er wordt teruggegrepen naar de stijlen en designs uit het verleden. De term “vintage” wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar objecten en meubels uit de jaren ’20 tot ’80. Deze periode omvat verschillende stijlen en designs, zoals art deco, mid-century modern en retro.

Een van de kenmerken van een dit concept is het gebruik van meubels en objecten met een verhaal. Dit kan variëren van antieke kasten en dressoirs tot retro stoelen en verlichting. Vintage meubels zijn vaak gemaakt van hoogwaardige materialen en hebben een tijdloos ontwerp dat nog steeds relevant is in moderne interieurs.

Het kleurenpalet van een vintage interieur is meestal gedempt en bestaat uit warme kleuren zoals beige, bruin en groen. Ook pasteltinten en roodtinten kunnen worden gebruikt om een nostalgische sfeer te creëren. Prints en patronen zijn ook belangrijk, vooral bloemen- en geometrische patronen zijn veelvoorkomend.

Accessoires zijn ook een belangrijk onderdeel van een vintage interieur. Denk aan oude foto’s, boeken en kunstwerken om een persoonlijke touch toe te voegen aan de ruimte. Andere vintage accessoires zoals oude telefoons, grammofoons en radio’s zijn ook populair. Door verschillende vintage elementen te combineren ontstaat er een uniek en persoonlijk vintage interieur.

Wij Kunnen Je Helpen
› Bespaar Tijd › Maximaliseer je Budget
Tevredenheidsgarantie Binnenhuisarchitect
Boek nu een gratis intake met onze experts voor interieuradvies.

Kenmerken van een Vintage Interieur

Vintage interieur woonkamer met leuke kasten en leuke schilderijen
Wanddecoraties
Houten meubels
Vintage Accessoires
Retro Prints

Een vintage interieur is een stijl die elementen uit het verleden gebruikt om een charmante en nostalgische sfeer te creëren. Kenmerkend voor deze stijl is het gebruik van meubels en accessoires uit de jaren 1920 tot en met 1970, evenals retro stoffen, patronen en kleuren. Hieronder staan enkele kenmerken van een vintage interieur:

  • Houten meubels met afgeronde hoeken: Meubels met afgeronde hoeken en gebogen lijnen zijn een kenmerkende eigenschap van vintage interieurs. Denk bijvoorbeeld aan een ronde salontafel, een gebogen bank of een afgeronde dressoir.
  • Vervaagde of verweerde materialen: Interieurs in deze stijl maken vaak gebruik van materialen die er oud en verweerd uitzien, zoals leer met een gepatineerde afwerking, gescheurd of vervaagd textiel en verweerd hout.
  • Retro prints en patronen: Prints en patronen zijn een belangrijk onderdeel van vintage interieurs. Denk aan bloemenprints, paisleys, strepen en geometrische vormen.
  • Zachte en warme kleuren: Zachte kleuren zoals crème, pastelblauw en mintgroen zijn kenmerkend voor vintage interieurs, evenals warme kleuren zoals bruin, oranje en geel.
  • Vintage accessoires: Oude accessoires zoals vintage koffers, platenspelers en oude foto’s geven een vintage interieur een authentieke uitstraling.
  • Mismatched meubels: Een vintage interieur kenmerkt zich vaak door het gebruik van verschillende soorten meubels die niet noodzakelijk bij elkaar passen. Dit kan een speels en eclectisch effect geven.
  • Verlichting met glas in lood: Verlichting met glas in lood is een populair element in vintage interieurs en kan een prachtige sfeer creëren.
  • Wanddecoraties: Vintage interieurs maken vaak gebruik van wanddecoraties zoals retro posters, oude schilderijen en antieke spiegels om de ruimte op te fleuren en te personaliseren.
Vintage interieur woonkamer met leuke kasten en leuke schilderijen

Kleuren van een Vintage Interieur

In een landelijk interieur worden voornamelijk aardse en natuurlijke kleuren gebruikt. Hier zijn enkele kleuren die goed passen bij deze interieurstijl.

Crème
Okergeel
Olijfgroen
Donkerbruin
Diep rood

Alternatieve Interieur Stijlen

Er zijn heel veel andere interieur stijlen, hieronder linken we je naar wat andere stijlen die interessant kunnen zijn om je persoonlijk stijl te leren kennen.

Blijf op de hoogte van de laatste trends met onze nieuwsbrief. Waar wacht je op?

Tips voor een vintage interieur met verschillende budgetten

Een vintage interieur kan worden gecreëerd op verschillende budgetten, afhankelijk van de beschikbare middelen. Hieronder volgen enkele ideeën om een vintage concept te creëren op verschillende prijsniveaus.

Vintage op een laag budget

Als je een vintage interieur wilt creëren, maar een beperkt budget hebt, zijn er verschillende manieren om geld te besparen. Ten eerste kun je op zoek gaan naar tweedehands winkels, kringloopwinkels en online marktplaatsen. Hier vind je vaak vintage meubels en decoraties voor een fractie van de prijs van nieuwe items. Ten tweede kun je ook zelf vintage meubels opknappen en restaureren. Met een likje verf en nieuwe bekleding kun je oude meubels een nieuw leven geven.

Vintage op een gemiddeld budget

Met een gemiddeld budget kun je op zoek gaan naar vintage meubels en accessoires bij gespecialiseerde vintage winkels. Hier vind je vaak hoogwaardige vintage stukken die in goede staat zijn. Daarnaast kun je ook investeren in een vintage designerstuk, zoals een fauteuil of lamp. Deze stukken zijn vaak tijdloos en kunnen de kamer een echte vintage uitstraling geven.

Vintage op een hoog budget

Met een hoger budget kun je op zoek gaan naar zeldzame en exclusieve vintage stukken. Deze items zijn vaak te vinden bij veilinghuizen en gespecialiseerde vintage dealers. Je kunt ook investeren in vintage designerstukken van bekende ontwerpers zoals Charles en Ray Eames of Arne Jacobsen. Naast meubels kun je ook investeren in vintage kunstwerken en decoraties om de kamer een persoonlijke touch te geven.

Tips voor alle budgetten

Ongeacht het budget, zijn er enkele tips om een vintage interieur te creëren. Ten eerste is het belangrijk om een balans te vinden tussen vintage en moderne elementen. Combineer bijvoorbeeld een vintage sofa met een moderne salontafel. Ten tweede is het belangrijk om te experimenteren met patronen en texturen. Vintage stukken hebben vaak een unieke textuur en afwerking die de kamer een interessante uitstraling kunnen geven. Tot slot is het belangrijk om persoonlijke stukken toe te voegen aan de kamer, zoals oude familiefoto’s of erfstukken, om de kamer een persoonlijke touch te geven.

Vintage interieur ontwerp met een leuke fauteuil
Werk met een professional
› Bespaar Tijd › Maximaliseer je Budget
Boek nu een gratis intake met onze designers voor interieuradvies.

Veelgestelde Vragen

Een vintage interieur is een stijl die elementen uit het verleden gebruikt om een nostalgische en charmante uitstraling te creëren. Meubels en accessoires uit de jaren 1920 tot en met 1970 zijn populair in deze stijl, samen met retro stoffen, patronen en kleuren.

Typische kenmerken van een vintage interieur zijn onder andere het gebruik van houten meubels met gebogen lijnen en afgeronde hoeken, vervaagde of verweerde materialen, retro prints en patronen, zachte en warme kleuren en vintage accessoires zoals koffers, platenspelers en oude foto’s.

Het belangrijkste verschil tussen vintage en antiek is de leeftijd van het item. Een vintage item is over het algemeen tussen de 20 en 100 jaar oud, terwijl een antiek item meer dan 100 jaar oud is. Daarnaast wordt een vintage item vaak nog steeds gebruikt, terwijl antieke items vaak worden verzameld en tentoongesteld.

Vintage meubels en accessoires kunnen worden gevonden bij antiekmarkten, tweedehandswinkels, kringloopwinkels en online platforms zoals Marktplaats en eBay. Het is ook mogelijk om nieuwe meubels en accessoires te kopen die er vintage uitzien, maar wel zijn gemaakt met moderne materialen en technieken.

Een vintage interieur kan op een budget worden gecreëerd door tweedehands items te vinden en op te knappen, te kiezen voor nieuwe items die er vintage uitzien, en door gebruik te maken van goedkopere accessoires zoals vintage posters en schilderijen. Ook kan het aanbrengen van een nieuwe verflaag of het veranderen van de stoffering van een oude stoel of bank een betaalbare manier zijn om vintage stijl in je interieur te brengen.
Hulp nodig met je vintage interieur?
› Bespaar Tijd › Maximaliseer je Budget
Boek nu een gratis intake met onze designers voor interieuradvies.