Binnenhuisarchitect.com Logo
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Keuken Inspiratie

Ben je op zoek naar keuken inspiratie? Dan ben je hier aan het juiste adres. Hier vind je de beste ideeën voor je keuken. Of je nu een complete keukenrenovatie plant of gewoon wat nieuwe accenten wilt toevoegen, we hebben voor elk wat wils. Wil je graag wat advies? Boek dan nu een online interieuradvies en laat ons je helpen bij het realiseren van jouw droomkeuken.

Keuken inspiratie voor juni 2024

Stappenplan: Hoe richt ik een keuken in?

Wanneer je genoeg keuken inspiratie hebt opgedaan en klaar bent om te beginnen kun je dit makkelijke stappenplan gebruiken:

 1. Bepaal je budget: Voordat je begint met het ontwerpen van je keuken, moet je een budget vaststellen voor de renovatie of installatie van de keuken. Het budget zal de materialen, apparaten en afwerkingen die je kunt gebruiken bepalen.
 2. Bepaal de grootte van de keuken: Meet de beschikbare ruimte in je keuken en bepaal hoe groot de keuken moet zijn om aan jouw wensen te voldoen. Houd ook rekening met de stroomlijning van de keuken, zodat er voldoende ruimte is om te bewegen en te werken.
 3. Maak een plattegrond: Maak een schets van de keuken op papier of met behulp van een online ontwerptool. Teken de muren, ramen en deuren op schaal en voeg de afmetingen toe.
 4. Bepaal de indeling van de keuken: Denk na over de indeling van de keuken. Wil je een L-vormige keuken, een U-vormige keuken of een eilandkeuken? Overweeg welke opstelling het beste werkt voor jouw levensstijl en kookgewoonten.
 5. Kies de juiste apparatuur: Kies de apparatuur die past bij jouw kookbehoeften en keukenontwerp. Denk aan het type kookplaat, oven, koelkast, vaatwasser en afzuigkap. Houd bij het kiezen van de apparatuur rekening met de grootte van je keuken en het budget.
 6. Kies de juiste materialen: Kies materialen voor de keukenkasten, het aanrechtblad, de vloer en de wandbekleding. Overweeg de duurzaamheid, onderhoudsgemak en esthetiek van de materialen.
 7. Kies de juiste verlichting: Kies verlichting die past bij de indeling van de keuken en die de juiste sfeer creëert. Overweeg de soorten verlichting die je nodig hebt, zoals functionele verlichting boven het aanrechtblad en sfeerverlichting boven de eettafel.
 8. Ontwerp de opslag: Denk na over de opslagruimte in de keuken. Kies kasten en lades die passen bij de grootte van je keuken en je opslagbehoeften. Denk ook na over de organisatie van de kasten en lades om de efficiëntie te maximaliseren.
 9. Werk het ontwerp af: Voeg de finishing touches toe aan het ontwerp van je keuken, zoals de kleuren van de muren, de kastdeuren en het aanrechtblad. Zorg ervoor dat alles goed op elkaar is afgestemd en dat het ontwerp past bij jouw persoonlijke stijl.
 10. Voer het plan uit: Raadpleeg een professionele keukeninstallateur om het ontwerp van de keuken uit te voeren. Zij kunnen je helpen met het plannen van de bouw of renovatie van de keuken en de installatie van alle benodigde apparatuur en accessoires. Zorg ervoor dat je afspraken maakt over de kosten, timing en oplevering van het project.
 11. Onderhoud de keuken: Nadat de keuken is geïnstalleerd, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Reinig regelmatig de kookplaat, oven, koelkast, vaatwasser en andere apparatuur. Houd de kasten en lades georganiseerd en vrij van rommel. Voer periodiek onderhoud uit aan de apparatuur en laat eventuele problemen snel repareren.
Minimalistisch keuken ontwerp met leuke eettafel en leuke vazen
Door deze stappen te volgen, kun je een goed doordachte en functionele keuken ontwerpen die past bij jouw levensstijl en kookbehoeften. Het is belangrijk om de tijd te nemen om de juiste keuzes te maken en ervoor te zorgen dat je budget en planning realistisch zijn.
Werk met een professional
› Bespaar Tijd › Maximaliseer je Budget
Boek nu een gratis intake met onze designers voor interieuradvies.

Interieur­stijlen toe­passen in je keuken

Lees tips van onze binnenhuisdesigners en enkele voorbeelden met keuken inspiratie van hoe je verschillende interieurstijlen in je keuken kunt toepassen:

Landelijk

Een landelijke keuken heeft een warme, gezellige uitstraling en maakt gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en steen. Een landelijke keuken heeft vaak een robuuste uitstraling en een groot kookeiland. Bijpassende accessoires zijn bijvoorbeeld een rieten mand, gietijzeren pannen en aardewerk servies.

Scandinavisch

De Scandinavische stijl is minimalistisch, eenvoudig en functioneel. Een Scandinavische keuken kenmerkt zich door lichte kleuren, veel natuurlijk licht en eenvoudige, strakke lijnen. De meubels zijn vaak gemaakt van licht hout en er wordt veel gebruik gemaakt van wit en grijs. Accessoires zijn vaak eenvoudig en functioneel.

Modern

Een moderne keuken heeft een strakke, minimalistische uitstraling en maakt gebruik van moderne materialen zoals glas, staal en beton. De kleuren zijn vaak monochroom, zoals zwart, wit en grijs. Moderne keukens hebben vaak een strakke, minimalistische uitstraling, zonder al te veel opsmuk. Accessoires zijn vaak strak en minimalistisch, zoals designverlichting en moderne keukengerei.

Industrieel

Een industriële keuken heeft een robuuste, stoere uitstraling en maakt gebruik van ruwe materialen zoals staal, beton en hout. De kleuren zijn vaak donker, zoals zwart, grijs en bruin. Een industriële keuken heeft vaak een grote eettafel van ruw hout, metalen kasten en lampen van industrieel metaal. Accessoires zijn vaak stoer en robuust, zoals stalen kookgerei en vintage metalen blikken.

Retro

Een retro keuken heeft een nostalgische, jaren 50-60 uitstraling en maakt gebruik van felle kleuren, zoals rood, geel en groen. De meubels zijn vaak rond en organisch gevormd en hebben een hoogglans afwerking. Accessoires zijn vaak retro in stijl, zoals een vintage koelkast, een ouderwetse broodtrommel en kleurrijke keukenschorten.

Retro keukeninspiratie van binnenhuisarchitecten

De keuze voor een bepaalde interieurstijl is persoonlijk en hangt af van je smaak en levensstijl. Het is belangrijk om rekening te houden met de functionaliteit en de efficiëntie van de keuken bij het kiezen van de interieurstijl.

Wij Kunnen Je Helpen
› Bespaar Tijd › Maximaliseer je Budget
Tevredenheidsgarantie Binnenhuisarchitect
Boek nu een gratis intake met onze experts voor interieuradvies.

Meubels en opberg­mogelijk­heden in de keuken

De keuken is een van de belangrijkste ruimtes in huis en daarom is het belangrijk om voldoende opbergmogelijkheden te hebben voor alle kookgerei, servies en voedselvoorraden. Naast functionele opbergruimte zijn meubels ook belangrijk voor de uitstraling en sfeer van de keuken. Hieronder bespreken we verschillende meubels en opbergmogelijkheden voor in de keuken.

Keukenkasten

Keukenkasten zijn onmisbaar in de keuken voor het opbergen van servies, pannen, bestek en voedsel. Er zijn verschillende soorten keukenkasten, zoals hoge kasten, onderkasten, bovenkasten en ladekasten. Bij het kiezen van de juiste keukenkasten is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte en de indeling van de keuken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor open kasten als je graag je servies en keukengerei tentoon wilt stellen, of juist voor gesloten kasten om alles netjes op te bergen.

Kookeiland

Een kookeiland is een populair meubelstuk in de keuken en biedt veel opbergruimte en werkruimte. Een kookeiland kan bijvoorbeeld voorzien zijn van lades en kasten voor het opbergen van pannen, bestek en servies. Daarnaast kun je een kookeiland ook gebruiken als werkblad, bar of eettafel. Een kookeiland is vooral geschikt voor grote keukens, omdat het veel ruimte in beslag neemt.

Wandplanken

Wandplanken zijn een stijlvolle manier om extra opbergruimte te creëren in de keuken. Wandplanken bieden ruimte voor servies, glazen, kruidenpotjes en kookboeken en zijn bovendien een mooie manier om persoonlijkheid toe te voegen aan de keuken. Wandplanken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout, metaal en glas en kunnen op verschillende manieren worden gemonteerd, bijvoorbeeld aan de muur of aan het plafond.

Opberglades

Opberglades zijn ideaal voor het opbergen van pannen, keukengerei en voedselvoorraden en bieden een handige manier om alles georganiseerd te houden. Opberglades zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kunnen worden aangepast aan de indeling van de keuken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor diepe lades voor pannen en borden of juist ondiepe lades voor kruidenpotjes en bestek.

Hoekkasten

Hoekkasten zijn een slimme oplossing voor het benutten van de ruimte in de keuken. Een hoekkast maakt gebruik van de hoek inde keuken en biedt opbergruimte die anders onbenut zou blijven. Er zijn verschillende soorten hoekkasten, zoals carrouselkasten en hoekladen. Carrouselkasten hebben draaiplateaus die zorgen voor een efficiënt gebruik van de ruimte, terwijl hoekladen een uitstekende oplossing zijn voor het opbergen van pannen en servies.

Al met al zijn er tal van meubels en opbergmogelijkheden beschikbaar om je keuken georganiseerd en functioneel te houden. Het is belangrijk om goed na te denken over de indeling en het gebruik van de keuken, zodat je de juiste meubels en opbergmogelijkheden kunt kiezen die bij jouw behoeften passen. Daarnaast kun je ook kiezen voor meubels en opbergmogelijkheden die passen bij de stijl van je keuken en die zorgen voor een gezellige en sfeervolle uitstraling.

Werk met een professional
› Bespaar Tijd › Maximaliseer je Budget
Boek nu een gratis intake met onze designers voor interieuradvies.

Veelgestelde Vragen

Het optimaal benutten van de ruimte in je keuken is afhankelijk van de indeling en grootte van de keuken. Er zijn echter verschillende meubels en opbergmogelijkheden die je kunt gebruiken om de beschikbare ruimte optimaal te benutten, zoals keukenkasten, lades, open planken en wandrekken. Het is belangrijk om goed na te denken over de indeling en het gebruik van de keuken, zodat je de juiste meubels en opbergmogelijkheden kunt kiezen die bij jouw behoeften passen.
Er zijn verschillende manieren om je keuken op een budgetvriendelijke manier opnieuw in te richten. Een goede manier om geld te besparen is door te kiezen voor betaalbare materialen en eenvoudige ontwerpen. Je kunt ook besparen door tweedehands meubels en apparatuur te kopen of door zelf bepaalde elementen te maken of te renoveren. Het is ook belangrijk om prioriteiten te stellen bij het opnieuw inrichten van je keuken en je te concentreren op de elementen die het meest essentieel zijn voor jouw gebruik.
Bij het kiezen van kleuren voor je keuken is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de ruimte, de hoeveelheid natuurlijk licht en de stijl van de rest van je huis. Over het algemeen kunnen lichte en neutrale kleuren de ruimte groter laten lijken en een rustige sfeer creëren, terwijl felle kleuren een speelse uitstraling kunnen geven. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de kleuren van de meubels en accessoires in je keuken en ervoor te zorgen dat deze goed samengaan met de kleuren van de muren en het keukenblad.
Een ergonomische keuken is ontworpen om het koken zo comfortabel en efficiënt mogelijk te maken. Belangrijke overwegingen bij het creëren van een ergonomische keuken zijn de hoogte van het werkblad, de locatie van de apparatuur en de opbergmogelijkheden. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende opbergruimte op de juiste hoogte, zodat je niet hoeft te bukken of reiken. De locatie van de apparatuur moet ook zo zijn dat je deze gemakkelijk kunt gebruiken en onderhouden.
Nieuwe keuken? Werk met een professional
› Bespaar Tijd › Maximaliseer je Budget
Boek nu een gratis intake met onze designers voor interieuradvies.