Binnenhuisarchitect.com Logo
Search
Close this search box.

Woonkamer Inspiratie

Dit is dé plek als je woonkamer inspiratie op wilt doen. Langzaam maar zeker vullen we deze pagina met artikelen zodat jij ideeën kunt opdoen voor je woonkamer. Wil je graag met iemand sparren? Boek nu een online interieuradvies.

Woonkamer inspiratie 2023

Inhoudsopgave

Hoe richt ik een woonkamer in?

Een woonkamer inrichten is niet per sé moeilijk, maar het kost wel wat tijd. Naast wat woonkamer inspiratie hebben we hier een simpel stappenplan voor je uitgewerkt:

 1. Bepaal de stijl en sfeer die je wilt creëren in je woonkamer. Wil je bijvoorbeeld een rustgevende, gezellige of modern ingerichte woonkamer? Door te weten wat je wilt bereiken, kun je gerichter zoeken naar meubels en accessoires die passen bij de stijl die je voor ogen hebt.

 2. Maak een plattegrond van de woonkamer en bepaal hoe je de meubels wilt plaatsen. Probeer een goede balans te vinden tussen open en gebruikte ruimte en zorg ervoor dat er genoeg bewegingsvrijheid is. Let ook op de verlichting in de kamer en hoe de meubels daarbij passen.

 3. Kies de meubels en accessoires die je wilt gebruiken. Probeer een mix te vinden van functionele en decoratieve elementen en zorg ervoor dat alles op elkaar aansluit en harmonieus is.

 4. Gebruik kleuren en materialen om de sfeer in de woonkamer te creëren. Kies bijvoorbeeld voor rustige, aardse kleuren als je een landelijke sfeer wilt creëren, of gebruik donkere, stoere kleuren voor een industriële look. Gebruik ook verschillende materialen, zoals hout, metaal, stof en glas, om de woonkamer af te maken.

 5. Voeg persoonlijke elementen toe om de woonkamer een persoonlijke touch te geven. Dit kunnen bijvoorbeeld foto’s, kunstwerken, accessoires of planten zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat je de inrichting van je woonkamer kunt aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren en smaak. Probeer een balans te vinden tussen functioneel en decoratief en zorg ervoor dat alles op elkaar aansluit en harmonieus is. Onze voorbeelden van woonkamer inspiratie vormen een basis voor je eigen persoonlijke stijl.

Werk met een professional
› Bespaar Tijd › Maximaliseer je Budget
Boek nu een gratis intake met onze designers voor interieuradvies.

Interieur­stijlen toe­passen in je woon­kamer

Hieronder geven onze interieurarchitecten enkele voorbeelden hoe je verschillende woonstijlen in je woonkamer kunt toepassen:

Landelijke stijl

Voor een landelijke stijl kun je kiezen voor natuurlijke materialen, zoals hout, leer en stoffen met een natuurlijke uitstraling. Gebruik rustige, aardse kleuren, zoals beige, bruin en groen. Plaats accessoires met een landelijke touch, zoals bijvoorbeeld een houten klok, bloempotten of wollen plaids.

Industriële stijl

Voor een industriële stijl kun je gebruikmaken van materialen zoals metaal, staal en beton. Kies voor een minimalistische en functionele inrichting, met meubels die lijken op werkbanken of fabrieksmeubels. Gebruik donkere, stoere kleuren, zoals grijs, zwart en bruin.

Scandinavisch design

Voor een Scandinavisch design kun je kiezen voor licht, eenvoudig meubilair met een minimalistische uitstraling. Gebruik lichte, natuurlijke kleuren, zoals wit, beige en lichtblauw. Voeg accessoires toe met een Scandinavische touch, zoals bijvoorbeeld wollen plaids, kussens met geometrische patronen of kaarsen in glazen potjes. Vind meer woonkamer inspiratie op onze pagina over Scandinavisch interieur.

Eclectische stijl

Voor een eclectische stijl kun je verschillende stijlen en periodes door elkaar gebruiken en combineren. Kies meubels en accessoires die opvallen en die uitdrukking geven aan je persoonlijkheid. Gebruik verschillende kleuren en materialen om een speels en creatief effect te creëren.

Het is belangrijk om te onthouden dat je de woonstijl die je kiest kunt aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren en smaak. Probeer een balans te vinden tussen de verschillende elementen en zorg ervoor dat alles op elkaar aansluit en harmonieus is. 

Wanneer onze designer samen met je aan woonkamer inspiratie werken zullen we nooit één stijl kiezen, we gebruiken 1 of meerdere stijlen als een basis voor jou persoonlijke stijl.

Scandinavische woonkamer inspiratie
Wij Kunnen Je Helpen
› Bespaar Tijd › Maximaliseer je Budget
Tevredenheidsgarantie Binnenhuisarchitect
Boek nu een gratis intake met onze experts voor interieuradvies.

Mooiste meubelen voor de woonkamer

In een woonkamer zijn meubels essentieel om de ruimte comfortabel en functioneel te maken. Hieronder vind je enkele voorbeelden van meubels die vaak in een woonkamer worden gebruikt, en niet kunnen missen wanneer je op zoek gaat naar woonkamer inspiratie:

Bank: 

Een bank is een belangrijk meubelstuk in de woonkamer, omdat het dient als zitplaats en vaak ook als opbergruimte. Er zijn verschillende soorten banken beschikbaar, zoals tweezitsbanken, hoekbanken en slaapbanken.

Fauteuil: 

Een fauteuil is een comfortabele, enkele zitplaats die vaak wordt gebruikt om te relaxen of televisie te kijken. Er zijn verschillende soorten fauteuils beschikbaar, zoals relaxfauteuils, bergère-fauteuils en loungefauteuils.

Salontafel:

Een salontafel is een tafel die vaak in de woonkamer wordt gebruikt om spullen op te zetten of om te eten of drinken. Er zijn verschillende soorten salontafels beschikbaar, zoals bijzettafels, tv-meubels en eettafels.

Boekenkast: 

Een boekenkast is een praktisch meubelstuk waar je boeken, tijdschriften, cd’s of andere spullen in kunt opbergen. Er zijn verschillende soorten boekenkasten beschikbaar, zoals open boekenkasten, gesloten boekenkasten en boekenkasten met glazen deuren.

Accessoires: 

Accessoires, zoals kussens, plaids, kunstwerken en planten, kunnen de woonkamer afmaken en een persoonlijke touch geven. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet nodig is om te veel accessoires te gebruiken, omdat dit de ruimte kan overladen maken.

7 tips voor een mooie woonkamer

Naast algemene woonkamer inspiratie kun je ook een stap verder gaan en op zoek gaan naar specifieke inspiratie voor je woonkamer:

 1. Speel met textuur: Voeg textuur toe aan je woonkamer door gebruik te maken van verschillende materialen. Mix bijvoorbeeld een zachte plaid met een ruwe jute vloerkleed, of plaats een glazen tafel naast een houten bijzettafeltje.

 2. Wees niet bang voor kleur: Durf kleur te gebruiken in je woonkamer. Kies bijvoorbeeld voor een felgekleurde bank of een opvallend gekleurde muur. Het kan je woonkamer een speelse en levendige uitstraling geven.

 3. Zet planten neer: Planten kunnen je woonkamer een natuurlijke uitstraling geven en de lucht zuiveren. Kies voor verschillende soorten en zet ze op verschillende hoogtes neer voor een speels effect.

 4. Maak gebruik van kunst: Kunst kan een ruimte echt tot leven brengen. Kies voor een opvallend kunstwerk dat de aandacht trekt, of hang verschillende kleine werken bij elkaar voor een speels effect.

 5. Kies voor onverwachte verlichting: Verlichting is erg belangrijk in je woonkamer, maar dat betekent niet dat je voor saaie lampen moet kiezen. Kies bijvoorbeeld voor een opvallende vloerlamp of hang verschillende gekleurde lampen bij elkaar voor een speels effect.

 6. Creëer een leeshoekje: Maak een gezellig hoekje waar je rustig kunt lezen. Plaats bijvoorbeeld een comfortabele stoel, een lamp en een klein tafeltje bij elkaar. Zo kun je lekker ontspannen met een goed boek.

 7. Gebruik vintage items: Vintage items kunnen je woonkamer een unieke uitstraling geven. Kies bijvoorbeeld voor een oude koffer als salontafel, of hang een oude spiegel aan de muur.

Veelgestelde Vragen

Je kunt je woonkamer een persoonlijke touch geven door gebruik te maken van persoonlijke elementen, zoals foto’s, kunstwerken, accessoires en meubels die betekenis hebben voor jou. Je kunt ook kiezen voor kleuren en materialen die aansluiten bij je persoonlijkheid en stijl.
Om ervoor te zorgen dat je woonkamer harmonieus en in balans is, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende elementen, zoals kleuren, vormen, materialen en textuur. Probeer een balans te vinden tussen deze elementen en zorg ervoor dat alles op elkaar aansluit. Het kan ook helpen om een centrale focus te creëren, zoals bijvoorbeeld een mooi meubelstuk of een kunstwerk.
Om ervoor te zorgen dat je woonkamer praktisch is, is het belangrijk om rekening te houden met hoe je de woonkamer gaat gebruiken. Kies meubels en accessoires die aansluiten bij je levensstijl en zorg voor voldoende opbergruimte voor spullen die je regelmatig gebruikt. Houd ook rekening met de grootte van de ruimte en probeer niet te veel meubels of accessoires te plaatsen, zodat je genoeg bewegingsvrijheid hebt.
Tijd voor een nieuwe woonkamer? Werk met een professional
› Bespaar Tijd › Maximaliseer je Budget
Boek nu een gratis intake met onze designers voor interieuradvies.