Binnenhuisarchitect.com Logo
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Babykamer Inspiratie

Hier vind je alle babykamer inspiratie en ideeën om de perfecte kamer te creëren voor jouw kleine spruit.  Of je nu gaat voor een rustgevende sfeer of juist een speels design, bij ons vind je alles wat je nodig hebt. En wil je graag persoonlijk advies van onze interieurexperts? Boek dan nu een online interieuradvies op maat en maak van jouw babykamer een uniek en bijzonder plekje voor je kleintje.

Babykamer inspiratie voor mei 2024

Babykamer inrichten en inspiratie

Tips voor het ontwerpen van een babykamer

Een babykamer ontwerpen kan een leuke, maar ook uitdagende taak zijn – zelfs met al onze babykamer inspiratie. Er zijn veel belangrijke overwegingen om rekening mee te houden bij het creëren van een veilige, praktische en stijlvolle kamer voor je kleintje. Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen bij het ontwerpen van de perfecte babykamer.

Overwegingen bij het ontwerpen van een babykamer

Voordat je begint met het inrichten van de babykamer, zijn er een aantal overwegingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om te bedenken hoe je de ruimte wilt gebruiken. De babykamer moet immers niet alleen een slaapruimte zijn, maar ook een plek om te spelen en te verschonen. Daarnaast is het belangrijk om de veiligheid van je baby voorop te stellen bij het kiezen van meubilair en decoratie. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen losse snoeren zijn en dat het wiegje voldoet aan de veiligheidsnormen. Bekijk voorbeelden van onze babykamer inspiratie of onze handige checklist.

Belangrijke elementen om op te letten

Bij het ontwerpen van een babykamer zijn er een aantal belangrijke elementen waar je op moet letten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om voldoende opbergruimte te hebben voor alle spullen van je baby, zoals luiers, kleding en speelgoed. Kies daarom voor leuke meubels met ingebouwde opbergruimte, zoals een commode met lades. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor goede verlichting, zowel voor tijdens de dag als voor ’s nachts. Kies bijvoorbeeld voor een dimmer zodat je het licht kunt aanpassen aan de behoeften van je baby.

Tips voor het creëren van een stijlvolle, praktische en veilige babykamer

Het creëren van een stijlvolle, praktische en veilige babykamer kan een uitdaging zijn. Hieronder vind je een aantal tips die je samen met onze babykamer inspiratie kunnen helpen bij het ontwerpen van een mooie en functionele kamer voor je kleintje.

 • Kies voor meubels die passen bij de grootte van de kamer. Een te grote commode of kast kan de kamer rommelig doen lijken, terwijl een te kleine kamer niet genoeg opbergruimte biedt.

 • Kies voor meubels en decoratie die veilig zijn voor je baby. Vermijd scherpe randen, losse snoeren en decoraties die van de muur kunnen vallen.

 • Kies voor een kleurenpalet dat past bij de stijl van de kamer en de persoonlijkheid van je baby. Zorg ervoor dat de kleuren rustgevend zijn, maar toch speels en levendig.

 • Maak gebruik van textuur en patronen om de kamer meer diepte en karakter te geven. Kies bijvoorbeeld voor een zacht tapijt of een patroonbehang.

 • Kies voor verlichting die past bij het design van de kamer en die zorgt voor voldoende licht. Vergeet niet om ook een nachtlampje te gebruiken.

Werk met een professional
› Bespaar Tijd › Maximaliseer je Budget
Boek nu een gratis intake met onze designers voor interieuradvies.

Babykamer inspiratie voor verschillende interieurstijlen

Als je een nieuwe babykamer gaat inrichten, is het leuk om te bedenken welke interieurstijl je wilt gebruiken. Hieronder vind je babykamer inspiratie voor verschillende stijlen.

Scandinavisch

De Scandinavische interieurstijl staat bekend om zijn eenvoud en gebruik van natuurlijke materialen. Een Scandinavische babykamer heeft lichte houten meubels en pastelkleuren, zoals lichtroze en mintgroen.

 • Houten meubels in lichte kleuren
 • Pastelkleuren zoals lichtroze en mintgroen
 • Natuurlijke materialen zoals wol en katoen
 • Eenvoudige accessoires zoals lampen en wanddecoratie

Bohemian

De bohemian stijl is kleurrijk en creatief. In een bohemian babykamer vind je vaak meubels van rotan of bamboe, kleurrijke prints en patronen, en planten en bloemen.

 • Kleurrijke prints en patronen
 • Meubels van rotan of bamboe
 • Planten en bloemen
 • Manden en vloerkleden

Industrieel

De industriële woonstijl is stoer en robuust en maakt gebruik van materialen zoals beton en leer. In een industriële babykamer vind je vaak metalen meubels in donkere kleuren en een bakstenen muur.

 • Metalen meubels in donkere kleuren
 • Bakstenen muur
 • Stoere accessoires zoals lampen en klokken
 • Gebruik van materialen zoals beton en leer

Modern

De moderne stijl kenmerkt zich door strakke lijnen en geometrische vormen. In een moderne babykamer vind je vaak meubels van kunststof of glas en minimalistische accessoires in zwart, wit en grijs.

 • Strakke lijnen en geometrische vormen
 • Meubels van kunststof of glas
 • Minimalistische accessoires zoals een mooie klok of lamp
 • Gebruik van zwart, wit en grijs
Wij Kunnen Je Helpen
› Bespaar Tijd › Maximaliseer je Budget
Tevredenheidsgarantie Binnenhuisarchitect
Boek nu een gratis intake met onze experts voor interieuradvies.
Babykamer inrichten en inspiratie

6 Tips voor het indelen van een babykamer

Hieronder vind je zes tips die je kunnen helpen bij het indelen van een babykamer.

1. Begin met een plattegrond

Voordat je begint met het inrichten van de babykamer, is het belangrijk om een plattegrond te maken. Zo kun je goed nadenken over de indeling van de kamer en voorkom je dat je later meubels moet verplaatsen. Meet de kamer op en teken een plattegrond op schaal. Hierop kun je de meubels en accessoires plaatsen.

2. Kies de juiste meubels

Bij het kiezen van meubels voor de babykamer is het belangrijk om te letten op de functionaliteit en veiligheid. Een wiegje of ledikantje en commode zijn essentieel, maar je kunt ook denken aan een kast, stoel en eventueel een speelmat. Let bij de aanschaf van de meubels op de juiste afmetingen, zodat alles goed in de kamer past.

3. Maak gebruik van opbergruimte

Een baby heeft veel spullen en daarom is opbergruimte belangrijk. Denk aan een commode met lades of kast met legplanken. Daarnaast kun je ook denken aan opbergmanden, mandjes of dozen voor bijvoorbeeld luiers, kleertjes en speelgoed.

4. Zorg voor goede verlichting

In de babykamer is goede verlichting belangrijk. Naast een plafondlamp kun je ook denken aan een nachtlampje bij het wiegje of ledikantje. Zorg ervoor dat de verlichting niet te fel is en dat je een warme sfeer creëert.

5. Maak het gezellig

Een babykamer hoeft niet alleen functioneel te zijn, het mag ook gezellig zijn. Door het toevoegen van accessoires, zoals een kleedje, kussentjes en decoratie maak je de kamer persoonlijk en sfeervol. Denk hierbij ook aan posters of prints aan de muur.

6. Denk aan de veiligheid

Bij het inrichten van de babykamer is veiligheid een belangrijk aspect. Zorg ervoor dat het wiegje of ledikantje op een veilige afstand van de verwarming en gordijnen staat. Plaats stopcontacten afgedekt en zorg dat kabels en snoeren buiten bereik van je baby zijn. Zorg er ook voor dat meubels stabiel en stevig staan.

Werk met een professional
› Bespaar Tijd › Maximaliseer je Budget
Boek nu een gratis intake met onze designers voor interieuradvies.

Veelgestelde Vragen

Het is aan te raden om de babykamer minstens een paar weken voor de geplande geboortedatum af te hebben, zodat je nog tijd hebt om eventuele aanpassingen te maken. Het is ook een goed idee om de kamer op tijd klaar te hebben, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het inrichten van de babykamer als je baby er eenmaal is.
De belangrijkste meubels voor een babykamer zijn een wiegje of ledikantje, een commode, een kledingkast en eventueel een stoel om in te voeden. Daarnaast kan je nog denken aan een ladekast, een boekenplank en een speelkleed.
Absoluut, veiligheid is erg belangrijk in een babykamer. Zorg ervoor dat de wieg of het ledikantje stevig en stabiel is en voldoet aan de veiligheidsnormen. Houdt ook rekening met de hoogte van de commode en zorg dat deze stabiel staat. Plaats geen meubels in de buurt van het raam en zorg ervoor dat de gordijnen kort genoeg zijn, zodat je baby hier niet in verstrikt kan raken. Verder is het belangrijk om de kamer goed te ventileren en te zorgen voor een rook- en koolmonoxidemelder.
Dat hoeft niet, maar het kan wel leuk zijn om een bepaald thema of kleurenpalet te gebruiken als leidraad bij het inrichten van de babykamer. Dit kan het inrichten van de kamer ook makkelijker maken, omdat je dan gerichter kunt zoeken naar meubels en accessoires die bij het thema passen.
Ja, het kan handig zijn om bij het inrichten van de babykamer rekening te houden met de toekomst. Bijvoorbeeld door te kiezen voor meubels die meegroeien met je kindje, zoals een commode die je later kunt ombouwen tot een bureau. Ook kan het handig zijn om alvast opbergruimte te creëren voor als je kindje wat ouder wordt en meer spullen krijgt.
Dat hoeft niet per se. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Het is wel verstandig om te investeren in kwalitatief goede meubels die veilig zijn en lang meegaan. Verder kun je geld besparen door creatief te zijn met accessoires en deze zelf te maken of tweedehands te kopen. We helpen je hier graag mee.
Nieuwe babykamer? Werk met een professional
› Bespaar Tijd › Maximaliseer je Budget
Boek nu een gratis intake met onze designers voor interieuradvies.